Terug naar overzicht

Huurrecht: Mutaties en ZAV voor de verhuurmedewerker

De huurder heeft een klusrecht en de verhuurder heeft een zware zorgplicht met betrekking tot de goede staat van de woning. Hoe zitten de rechten en plichten van de huurder en de verhuurder in elkaar?

Bij invoering van het nieuwe Huurrecht heeft de wetgever uitdrukkelijk voor ogen gehad dat huurder meer dan voorheen de huurwoning als zijn eigen huis mag en moet gaan ervaren. De huidige wetgeving bepaalt dat de huurder in sommige gevallen het recht heeft om veranderingen in de woning aan te brengen en in sommige gevallen is daar niet eens toestemming voor nodig. Omdat de nieuwe regeling afwijkt hebben bijna alle woningcorporaties destijds hun beleid moeten aanpassen. Maar dat is alweer 10 jaar geleden! In de tussentijd is veel rechtspraak gekomen waaruit blijkt dat de soep niet altijd zo heet gegeten hoeft te worden als het lijkt en dat corporaties voldoende ruimte hebben om hun ZAV-beleid in te richten overeenkomstig hun eigen doelstellingen. Toch is het goed het ZAV-beleid met enige regelmaat te heroverwegen en aan te passen aan de actualiteit. Deze training zorgt er voor dat u de wettelijke regeling en de bedoeling van de wetgever weer strak op het netvlies heeft en kennis neemt van de nieuwste ontwikkelingen in de rechtspraak en van de mogelijkheden die de rechtspraak geeft voor het ZAV-beleid bij uw corporatie. 

Werkwijze

Voor de start van de opleiding alsmede tijdens de opleiding inventariseren wij de praktijkvragen bij de deelnemers. Deze vragen worden tijdens de opleiding besproken. De juridische informatie wordt op een praktijkgerichte wijze gegeven. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van aanvullende vragen en onderlinge discussie.

Het programma omvat onder andere

  • rechten en plichten van huurder en verhuurder bij de mutatie en ZAV
  • voor wie is welk onderhoud? Welke onderhoudsverplichtingen heeft de verhuurder en welke de huurder? Voor wie is het onderhoud aan de ZAV? Wat doe je met te luxe voorzieningen en wanneer en hoe sluit je onderhoud uit? In het kader hiervan wordt het Besluit Kleine Herstellingen behandeld.
  • meeneemrecht en wegbreekplicht. In welke staat moet de huurder de woning opleveren?
  • bewijslast voor verhuurder en opnamestaten
  • klusrecht van de huurder. Wettelijke regels en voorwaarden bij Zelf Aangebrachte Voorzieningen. Wat staat er in de wet? Wat kan je wel/niet afspreken met de huurder?
  • overnemen/verwijderen van roerende en onroerende zaken
  • schade en schaderegels. Gebruikersrisico, eigenaarsrisico en verzekeraars.
  • recht op vergoedingen bij ZAV.
  • recht of tijdelijke huurprijsvermindering (of vergoeding van schade aan inboedel) bij onderhoud of renovatie door verhuurder?

Na afloop

  • bent u helemaal op de hoogte van de actuele stand van zaken
  • kent u de rechten en plichten van huurders en verhuurders met betrekking tot zelf aangebrachte voorzieningen
  • heeft u handvatten voor toepassing of wijziging van het ZAV-beleid bij uw corporatie

Doelgroep

Managers woondiensten, beleidsmedewerkers, woonadviseurs, woonconsulenten, verhuurmakelaars, technische medewerkers en baliemedewerkers. (Aanvangsniveau MBO en trainingsniveau MBO/HBO).

Studiebelasting

Geen studiebelasting buiten de trainingsdag.

Prijs

De kosten van deelname aan deze cursus bedragen € 275,00, vrij van btw, exclusief de kosten voor verzorging en verblijf.

Meer informatie over kosten van verzorging en verblijf.

Neem contact met ons op Direct inschrijven
Ook in-company leverbaar!
DUUR 1 dagdeel (13.30 uur tot 17.00 uur) DATA
  • 10 december 2024 - Regio Utrecht
UW INVESTERING € 275,00 vrij van BTW

Download kalender

Download