Terug naar overzicht

Blog Stook- & servicekosten afrekenen in de praktijk

11-04-2017

Rolt ie met een druk op de knop uit het systeem?

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen bij woningcorporaties, de afrekening servicekosten. Rolt ie met de spreekwoordelijke druk op de knop uit het systeem, of is het iedere keer weer een tijdrovende kwelling met veel vragen, onduidelijkheden en bezwaren? Helaas is ‘t laatste nog vaak het geval.

Toch hoeft het allemaal niet zo moeilijk te zijn, maar er zijn wel een aantal zaken die je goed geregeld moet hebben. Duidelijkheid, structuur en transparantie zijn hierbij heel belangrijk. Een goed automatiseringssysteem dat de afrekening verwerkt is meegenomen, maar dat bepaalt niet hoe goed de afrekening is.

Voor duidelijkheid kan je gebruik maken van het handboek servicekosten van de huurcommissie. Houd je zo goed mogelijk aan de regels en afspraken die hierin zijn opgenomen. De meest voorkomende situaties zijn hierin beschreven, bijv. welke kosten je in rekening mag brengen en welke niet. De huurcommissie toetst bezwaren m.b.v. het handboek.

Zorg ervoor dat de relatie tussen voorschotten en kosten duidelijk is en hoe de kosten verdeeld worden over de diverse woningen, structuur. 

Voor je eigen administratie, maar ook voor de huurder die je een afrekening stuurt is het van belang om een specificatie van de diverse kosten te maken. Bij vragen moet je kunnen aantonen waar de kosten uit bestaan, transparantie.

In de cursus ‘ Stook- en servicekosten in de praktijk’ van FBTA leer je hoe je met de meest voorkomende stook- en servicekosten om moet gaan en welke bijzonderheden daar bij komen kijken. Daarnaast leer je met behulp van een praktische handreiking hoe je structuur kunt aanbrengen. Verder krijg je tal van praktische tips uit de praktijk van een docent met veel ervaring op het gebied van stook- en servicekosten. Kijk voor meer informatie, Stook en servicekosten afrekenen in de praktijk

11-04-2017 - FBTA

NIEUWSBRIEF
Meld u aan voor de nieuwsbrieven en blijf automatisch op de hoogte. Aanmelden