Huurcommissie en de gebrekenregeling
“Er is een koe zo bont of er zit wel een vlekje aan…”. Als dat gezegde ergens voor geldt is het wel voor een woning. Die vertoont bijna altijd wel een of meer gebreken. Zelfs aan een net opgeleverde nieuwbouwwoning mankeert meestal wel iets.
De verhuurder is wettelijk verplicht om de gebreken in de zin van de wet te herstellen. Dat moet “op verlangen van de huurder” gebeuren. Een huurder moet de gebreken dus wel melden en de verhuurder gelegenheid geven om dat herstel uit te voeren. Als de verhuurder dat nalaat en het gaat niet om een gebrek, waar de huurder zelf tegenover de verhuurder aansprakelijk voor is, dan kan hij onder andere huurvermindering eisen. Daarvoor hoeft hij niet per se naar de rechter, hij kan ook de huurcommissie inschakelen. Die doet onderzoek, bepaalt of sprake is van een gebrek dat door verhuurder moet worden verholpen en, is dat het geval, hoe ernstig dat gebrek zou moeten worden gewaardeerd. Daar wordt vervolgens een sanctie aan gekoppeld in de vorm van een (tijdelijke) huurprijsverlaging.
Deze interactieve training zorgt ervoor dat u inzicht krijgt in de onderliggende regelgeving. U leert hoe u de zaken het beste kunt voorbereiden, zowel voor het onderzoek ter plaatse als voor de zitting. U krijgt tips waar u vooral op moeten letten. We staan ook stil bij de zogenoemde herstelprocedure en bij de leges. Er is een wetswijziging op komst, waar ook op zal worden ingegaan.
Werkwijze
Voor de start van de opleiding alsmede tijdens de opleiding inventariseert de docent de praktijkvragen bij de deelnemers. Deze worden tijdens de cursus beantwoord. De informatie wordt op een praktijkgerichte wijze gegeven waarbij voldoende ruimte is voor vragen.
Het programma omvat onder andere
- wat zijn gebreken in de zin der wet; wanneer is een huurder zelf verantwoordelijk
- de betekenis van de meld- en medewerkingsplicht van de huurder
- de huurcommissieprocedure
- voorbereiding van het onderzoek ter plaatse
- voorbereiding van de zitting
- kritisch lezen van de uitspraak
- “hoger beroep”; het oordeel van de kantonrechter
- leges
- herstelprocedure
- tijdelijke verhuur op grond van de Leegstandwet
- praktijkvragen
Na afloop
- bent u helemaal op de hoogte van de actuele stand van zaken op dit gebied
- kent u de rechten en plichten van huurders en verhuurder met betrekking tot gebreken
- heeft u handvatten voor een gestructureerde aanpak van dit type huurcommissiezaken
Doelgroep
Medewerkers (onderhouds)technische dienst, medewerkers huuradministratie (administratie huurcommissiezaken) en woonconsulenten.
Deze training wordt alleen incompany gegeven. Voor een prijsopgaaf kunt u met ons contact opnemen.